Det där med julstök kan kännas övermäktigt när man samlar ihop allt som ska göras och jämför punkterna på listan med antalet dagar som återstår till jul. Om man menar julstök som i att stöka runt och ta fram och städa så det blänker i vrårna förstås. Det gör inte jag numera. Jag har nämligen kommit på vad julstök egentligen betyder; att ta fram bråten ur julkartongen och sedan låta det vara som det blir. Paket har slagits in, för det är roligt att glädje sig själv och andra med. Men sedan är det andra bullar. Så ena julstjärnan har nu lämnats omonterad på fönsterbrädet. Det går bra det med. Ingen har klagat, eller ens sett den stackarn. Hälften av de små tomtarna får bo i jullådan i förrådet och fira jul där. Den extra vilan tycker de nog bara är skön, precis som jag nu kan dra en lättnadens suck över att slippa plocka upp för att bara lite längre fram plocka ner. Så julstök för mig är numera att tillåta stök till förmån för ledighet och frid. Inga blanka ytor men, förhoppningsvis, något eller några extra skratt. Det kan jag tänka mig blir när till exempel strumpan fastnar i knäcken som hamnade på golvet eller någon snavar över dammsugaren och tappar glöggmuggen. Jag har alltså bäddat för en ny sorts jul där allt kan hända!

Mitt i julstöket. Och så får det vara! Tusch på papper 2018.